Nieuws en tips uit de incassowereld

 Door het team van Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso

U bent hier: Home Nieuws Duurovereenkomst opzeggen: kan dat zomaar?
11-1-2019

Als u regelmatig werkt met losse contracten met dezelfde partij, dan kan er sprake zijn van een duurovereenkomst. Denk aan een distributeur die uw producten doorverkoopt of een vaste leverancier. Juridisch gezien zitten hier nogal wat haken en ogen aan. Want hoe zit het bijvoorbeeld met de samenwerking als u of de andere partij die wil opzeggen? Voor ondernemers is het zaak om hierover goed na te denken.

Soorten duurovereenkomsten

Bij een duurovereenkomst gaat het erom dat beide partijen een overeenkomst sluiten over het verrichten van bepaalde prestaties die voortdurend, terugkerend of opeenvolgend zijn. Voor bekende vormen van benoemde duurovereenkomsten, zoals de arbeidsovereenkomst en de huurovereenkomst, is de ontbinding van de overeenkomst wettelijk geregeld. Zo is er sprake van een opzegtermijn, die ook in de overeenkomst is opgenomen. Voor onbenoemde duurovereenkomsten in bijvoorbeeld de handel, is dit niet wettelijk geregeld. Juist in dergelijke sectoren, waar vaak wordt gewerkt met losse contracten met steeds dezelfde partner, belandt u in juridisch grijs gebied.

Dek uzelf in

Dat er voor onbenoemde duurovereenkomsten geen wettelijke regelingen bestaan, wil niet zeggen dat deze niet kunnen worden opgezegd. Wanneer u een reeks losse contracten afsluit, is het zaak om u goed in te dekken door in elke overeenkomst schriftelijk vast te leggen wat de voorwaarden zijn bij een eventuele opzegging van een contract. Daarbij kan het gaan om een opzegtermijn en een eventuele compensatieregeling. Daarmee creëert u voor uzelf en voor de partij met wie u de samenwerking aangaat, duidelijkheid. Toch komt het regelmatig voor dat ondernemers hier niet aan denken. Dit kan grote financiële gevolgen hebben.

Wat als u niets heeft vastgelegd?

Heeft u in uw overeenkomst niets vastgelegd over de opzegging van het contract? Dan is het aan de rechter om te oordelen of er sprake is van een duurovereenkomst. Daarbij worden verschillende aspecten meegewogen, waaronder:

  • de duur van de relatie

  • de exclusiviteit van de samenwerking

  • de mate van overleg om de samenwerking te stroomlijnen

  • de afspraak tussen de partijen rond diverse projecten met steeds dezelfde samenwerkingsovereenkomst

  • de intentie om een langdurige relatie te onderhouden

  • jaarlijkse prijsonderhandelingen

Juridische ondersteuning

Overweegt u om een langdurige samenwerking met een vaste partij aan te gaan? Via ons platform Incassoline staan juristen u graag terzijde bij het opstellen van een correcte overeenkomst. Ook als u twijfelt aan een bestaande overeenkomst, kunnen zij u adviseren.

Heeft u een overeenkomst gesloten met een ondernemer in bijvoorbeeld Amersfoort en daarin een betaaltermijn afgesproken, maar komt de wederpartij die niet na? Dien dan online uw openstaande factuur in en wij gaan direct voor u aan de slag om deze te incasseren. Advies nodig? Neem contact met ons op. Wij staan u graag terzijde.

02 duurovereenkomst opzeggen

Alles voor een geslaagde incasso!

Onze gratis digitale incassobox bevat alle documenten en tools die u nodig heeft voor een geslaagde incasso. Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang de box direct!

Vul uw naam in

Vul een uniek e-mailadres in (u kunt max. 1x inschrijven op de nieuwsbrief)

U dient akkoord met onze voorwaarden te gaan.