Nieuws en tips uit de incassowereld

 Door het team van Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso

U bent hier: Home Nieuws Hoe bereiken we jongvolwassenen met schulden?
01-11-2023

Het is een tijd waarin jongvolwassenen meer dan ooit worden geconfronteerd met financiële uitdagingen. Steeds meer jongeren hebben moeite om rond te komen en rekeningen op tijd te betalen. Voor organisaties en bedrijven wordt effectieve communicatie cruciaal om ervoor te zorgen dat zij in gesprek blijven met hun debiteuren. Hoe doet u deze communicatie op een succesvolle manier?

In dit artikel bespreken we een recent onderzoek, uitgevoerd door het vooraanstaande Kenniscentrum Psychologie en Economisch Gedrag. Het onderzoek heeft waardevolle inzichten opgeleverd over hoe organisaties, jongeren met schulden kunnen bereiken en ondersteunen. We nemen graag de hoogtepunten met u door.

Kenniscentrum Psychologie en Economisch Gedrag

Het Kenniscentrum Psychologie en Economisch Gedrag is een vooraanstaande academische instelling die zijn thuisbasis heeft binnen de prestigieuze Universiteit Leiden. Het staat bekend om zijn diepgaande, wetenschappelijk onderbouwde adviezen op het gebied van economisch gedrag. Door de jaren heen heeft het kenniscentrum samenwerkingen opgezet met diverse maatschappelijke organisaties en overheidsentiteiten.

Hun expertisegebieden omvatten vraagstukken zoals financiële stress, geldzorgen en het economisch welzijn van individuen. Bovenal is hun sterke maatschappelijke betrokkenheid kenmerkend, waardoor ze zich inzetten om theoretische kennis te vertalen naar praktische oplossingen voor de samenleving.

Het schuldenvraagstuk

Met een alarmerende toename van jongeren met betalingsachterstanden is het cruciaal om effectievere communicatiestrategieën te ontwikkelen. Het blijkt een uitdaging te zijn om jongeren tussen de 18-26 jaar te bereiken en de juiste hulp te bieden. Veel communicatie richting hen blijft onbeantwoord, wat het risico op escalatie van schuldenproblematiek vergroot.

De onderzoekers hebben een holistische aanpak gehanteerd en keken naar zowel persoonlijke als situatiefactoren. Ze hadden gesprekken met professionals, analyseerden communicatie en hadden direct contact met jongeren om een compleet beeld te krijgen.

Bevindingen

Uit het recente onderzoek kwam duidelijk naar voren dat het bereiken van jongeren een toenemende uitdaging vormt. Een prominente oorzaak hiervan is de overweldigende hoeveelheid informatie waaraan ze dagelijks worden blootgesteld o.a. op social media, wat vaak resulteert in een informatie-overload. Om effectief met deze doelgroep te communiceren, is het cruciaal dat we onze benadering en methoden blijven vernieuwen en afstemmen op hun zich snel ontwikkelende communicatievoorkeuren. Dit zijn vier aanbevelingen voor effectievere communicatie:

Constructief omgaan met schaamte
Zonder schaamte expliciet te benoemen, is het essentieel om de schuld te normaliseren en een persoonlijke verbinding te creëren.

Aandacht voor stress
Gebruik 'stress-sensitieve' communicatie, met visuele ondersteuning die resoneert met jongeren, om de impact van schulden te verzachten.

Kies het juiste communicatiekanaal
Overweeg alternatieve communicatiemethoden, zoals chatfuncties, social media, sms, en benadruk persoonlijke communicatie in de vroege stadia.

Financiële educatie
Vergroot het financiële bewustzijn van jongvolwassenen door heldere uitleg te geven over brieven en organisatie-informatie. Schrijf deze op het juiste niveau.

Dankzij deze aanbevelingen kan u uw communicatiestrategieën verder verfijnen en zich aanpassen aan de behoeften van jongvolwassenen met schulden. Vrijwel alle aanbevelingen zijn al door ons als incasso- en gerechtsdeurwaarderbureau geïmplementeerd.

Lukt communicatie niet met de doelgroep?

Effectieve communicatie met jongvolwassenen met schulden is essentieel in deze uitdagende tijden. De aanbevelingen van het Kenniscentrum zijn een waardevolle bron voor iedereen die te maken heeft met deze groep.

Lukt communicatie echter niet met de doelgroep / uw debiteur? Willems Incasso- en Gerechtsdeurwaarder uit Utrecht heeft de expertise en tools in huis om u te ondersteunen in het effectief bereiken en engageren van uw doelgroep. Ontdek hoe wij u kunnen helpen en neem contact met ons op.

11 jongeren betaling geld problemen

Alles voor een geslaagde incasso!

Onze gratis digitale incassobox bevat alle documenten en tools die u nodig heeft voor een geslaagde incasso. Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang de box direct!

Vul uw naam in

Vul een uniek e-mailadres in (u kunt max. 1x inschrijven op de nieuwsbrief)

U dient akkoord met onze voorwaarden te gaan.