Nieuws en tips uit de incassowereld

 Door het team van Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso

U bent hier: Home Nieuws Artificiële intelligentie inzetten voor cashflow beheer?
12-4-2023

We zien de betalingsproblemen onder de Nederlandse huishoudens steeds verder groeien. De groei van de economie neemt af, het is rustiger bij bouwmarkten en de hand gaat steeds vaker op de knip. Hierbij valt op dat het vooral de jongvolwassenen zijn die steeds meer problemen krijgen met het voldoen van de vaste lasten. Bedrijven moeten meer betalingsherinneringen versturen en werkenden vragen de werkgever steeds vaker om een voorschot op het loon. Daarnaast worden ook andere opties aangesproken om aan de betalingsverplichtingen te kunnen blijven voldoen.

Het Nibud geeft aan zich vooral zorgen te maken over jongvolwassenen tot de leeftijd van 35 jaar. Wij schreven al eerder dat veel jongeren van loonstrook naar loonstrook leven. Voor ondernemers met jongvolwassenen als klant is het dus extra belangrijk om alert te zijn op het nakomen van betaalafspraken.

Betaalproblemen worden groter voor velen

De inflatie blijft hoger dan de spaarrente, de brandstofprijzen zijn wat gezakt en de dagelijkse boodschappen kosten behoorlijk wat meer dan voorheen. Zomaar wat voorbeelden van zaken die ervoor zorgen dat meer Nederlandse huishoudens moeite krijgen met het voldoen aan alle betaalverplichtingen. Volgens het Nibud heeft de afgelopen maanden al 1 op de 10 werknemers een voorschot op het loon aangevraagd bij de werkgever.

Daarnaast heeft 1 op de 5 Nederlanders inmiddels al ergens een betalingsregeling getroffen en een derde van de Nederlandse huishoudens krijgt met regelmaat een betalingsherinnering op de mat. Maar liefst 42 procent van de huishoudens geeft aan te maken te hebben gehad met minimaal één betaalprobleem in het afgelopen jaar. Gemiddeld genomen is er sprake van minimaal 3 betaalproblemen per huishouden.

Pogingen om de problemen op te lossen

Het mag duidelijk zijn dat steeds meer Nederlanders worstelen om aan al hun financiële verplichtingen te kunnen blijven houden. Huishoudens voeren meerdere acties uit in een poging de betaalproblemen op te lossen en / of verdere betaalproblemen te voorkomen. Maar liefst 30 procent van de Nederlandse huishoudens spreekt hiervoor het spaargeld aan. In 2018 moest 21 procent het spaargeld aanspreken om een betalingsachterstand op te lossen. 1 op de 5 Nederlanders leent geld bij familie of vrienden. Eveneens 20 procent van de Nederlanders treft een betalingsregeling. Dit percentage was in 2018 nog slechts 4 procent. Er is dus sprake van een flinke stijging in het aantal betalingsregelingen.

Vooral jongvolwassenen worstelen met de financiën

Uit het rapport van het Nibud blijkt dat het vooral de jongvolwassenen zijn, die zelfstandig wonen, die worstelen op het financiële vlak. Het Nibud geeft aan dat de groep jongvolwassenen met betalingsmoeilijkheden nooit eerder zo groot is geweest in vergelijking tot de andere leeftijdsgroepen. Meer dan een kwart van de huishoudens bestaande uit jongvolwassenen heeft moeite met het voldoen van de vaste lasten.

In 2018 was dit nog 11 procent. Het Nibud onderzocht ook welke vaste lasten over het algemeen te laat worden voldaan. Op de eerste plaats staat de zorgverzekering met 28 procent, gevolgd door de energierekening met 27 procent. De waterrekening en de hypotheek of huur staan samen op een derde plaats met beide 24 procent.

Bedrijven hebben een strak incassobeleid nodig

Voor bedrijven is het vooral belangrijk om te laten zien dat er een strak incassobeleid wordt gehanteerd. Is een factuur nog niet betaald op de datum dat deze wel betaald had moeten zijn? Stuur dan direct een herinnering. Dit geeft een duidelijk signaal dat u er bovenop zit. Helaas geeft snelle actie geen garantie op het ontvangen van een betaling. Heeft u klanten die niet betalen? Dan staat Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso uit Utrecht voor u klaar. Neem contact met ons op of dien uw factuur online in voor meer informatie en advies.

04 Jongvolwassenen problemen betaling

Alles voor een geslaagde incasso!

Onze gratis digitale incassobox bevat alle documenten en tools die u nodig heeft voor een geslaagde incasso. Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang de box direct!

Vul uw naam in

Vul een uniek e-mailadres in (u kunt max. 1x inschrijven op de nieuwsbrief)

U dient akkoord met onze voorwaarden te gaan.