Willems Gerechtsdeurwaarders
& Incasso in Utrecht

Nadenkertje: tekort geeft meer stress dan schulden.

U bent hier: Home Nieuws Wanneer is een geldvordering verjaard?
02-6-2017

Verjaring speelt een cruciale rol bij incassowerkzaamheden. Als een geldvordering zoals een factuur, een schuld of een schadeclaim is verjaard, kan de betaling niet meer worden afgedwongen. Wanneer is een geldvordering verjaard? En wat zijn de rechtsgevolgen daarvan? Door als crediteur een actief vorderingsbeleid uit te voeren, voorkomt u dat u betalingen mist als gevolg van verjaring.

Wat is verjaring?

Een vordering verjaart na een bepaalde termijn als een schuldeiser langere tijd geen actie onderneemt om deze te innen. Na deze termijn kan de schuldeiser de vordering niet meer afdwingen. Wel blijft er nog een morele verplichting over, ook wel natuurlijke verbintenis genoemd. Als de debiteur ondanks de verjaring toch betaalt, heeft hij niet onverschuldigd betaald en kan hij het niet terugvorderen. De debiteur zelf is degene die een beroep moet doen op verjaring.

Verjaringstermijnen

Er zijn verschillende verjaringstermijnen. Als uitgangspunt geldt een verjaringstermijn van 20 jaar, ook als er sprake is van een vonnis. Voor een aantal vorderingen geldt een verjaringstermijn van 5 jaar: bij een overeenkomst zoals een geldlening, periodieke betalingen zoals huur, en bij vorderingen uit onverschuldigde betaling, van schade en van een boete. Bij consumentenkoop geldt een verjaringstermijn van 2 jaar. Dat betekent dat de verkoper na 2 jaar geen betaling meer kan afdwingen.

Starten van de verjaringstermijn

De verjaringstermijn start zodra de vordering opeisbaar is. Opeisbaarheid wil zeggen dat de crediteur de betaling van de debiteur kan en mag vorderen. Het burgerlijk wetboek geeft als uitgangspunt, dat als geen tijdstip van betaling is overeengekomen een vordering direct opeisbaar is. Is er wel een tijdstip van betaling vastgesteld , dan kan de betaling in het algemeen niet voor deze datum worden gevorderd.

Stuiting van verjaring

Een verjaringstermijn begint wanneer de schuldenaar bekend is geworden met de vordering. Dat kan dus al zijn na de ondertekening van een overeenkomst of nadat de debiteur een factuur heeft ontvangen. Een verjaring kan worden gestuit. Dat betekent dat binnen de verjaringstermijn van 5 jaar de schuldeiser een schriftelijke aanmaning of mededeling moet sturen waaruit glashelder moet blijken dat de schuldeiser de betaling van de openstaande vordering alsnog verlangt. Op dat moment begint er een nieuwe verjaringstermijn van 5 jaar te lopen. Zo is het dus mogelijk dat een vordering nooit verjaart.

Intreden van verjaring

Verjaring is geen automatisme. De debiteur moet expliciet een beroep doen op het verstrijken van de verjaringstermijn. Indien een beroep op verjaring uitblijft kan de crediteur de ongewijzigde vordering gewoon incasseren. Erkent de debiteur na het verstrijken van de vordering door bijvoorbeeld het vragen van uitstel of het maken van betaalafspraken, dan kan hij later geen beroep meer doen op verjaring.

Verjaring incasso voorkomen

Heeft u advies nodig op het gebied van incasso of wilt u een factuur door ons laten incasseren? Schroom niet om contact met ons op te nemen.

 

22 verjaarde rekening

Alles voor een geslaagde incasso!

Onze gratis digitale incassobox bevat alle documenten en tools die u nodig heeft voor een geslaagde incasso. Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang de box direct!

Vul uw naam in

Vul een uniek e-mailadres in (u kunt max. 1x inschrijven op de nieuwsbrief)

U dient akkoord met onze voorwaarden te gaan.

Invalid Input