Willems Gerechtsdeurwaarders
& Incasso in Utrecht

Nadenkertje: tekort geeft meer stress dan schulden.

U bent hier: Home Nieuws Overzicht van verjaringstermijn zakelijke vorderingen in de EU
29-10-2020

Wanneer u een factuur verstuurt, dan vermeldt u hier een betaaltermijn of uiterste betaaldatum op. Dit geldt voor al uw facturen, dus ook voor de facturen die u verzendt aan buitenlandse klanten. Wordt de factuur niet op tijd betaald? Dan is het een must om direct een herinnering te sturen. Een factuur kan namelijk verjaren. Wat zijn de termijnen in het buitenland?

Is een betaling van een buitenlandse klant u ontschoten en gaat u pas na enkele maanden of jaren eens achter de factuurbetaling aan? Dan is het goed mogelijk dat de factuur verjaard is. Facturen kunnen namelijk verjaren, waarna zij niet meer geïncasseerd kunnen worden op gerechtelijke wijze. In dit blog een overzicht.

Verjaringstermijn is niet in alle landen gelijk

Heeft u een factuur verstuurd naar een klant in het buitenland en wordt deze niet betaald? Dan onderneemt u direct actie. Is dit, om welke reden ook, niet gebeurd en zijn er al enkele jaren verstreken? Dan is het belangrijk om eerst te controleren welke verjaringstermijn er geldt in het betreffende land. Geldt er in het betreffende land een verjaringstermijn van 3 jaar en is de factuur al 4 jaar oud? Dan kunt u de factuur niet meer incasseren. Het is belangrijk om te weten dat de verjaringstermijn van facturen niet in elk land hetzelfde is. In Nederland kennen we een verjaringstermijn van 5 jaar, dat vrij gemiddeld is. In diverse landen geldt een langere of juist kortere verjaringstermijn.

Wat is de geldende verjaringstermijn in Europese landen?

De verjaringstermijn van zakelijke vorderingen is het kortst in Roemenië, Polen en Duitsland. In deze landen wordt een verjaringstermijn gehanteerd van 3 jaar. In een aantal landen geldt een termijn die gelijk is aan de termijn die wij in Nederland kennen, namelijk 5 jaar. Het gaat dan om de landen Griekenland, Frankrijk en Spanje. In Engeland wordt een verjaringstermijn van 6 jaar gehanteerd voor zakelijke vorderingen. Dit is het enige land waarin deze termijn wordt aangehouden. In Turkije, Italië en België is de verjaringstermijn langer, met 10 jaar, en in Portugal wordt de langste verjaringstermijn aangehouden. Hier is een zakelijke vordering pas na 20 jaar verjaard en niet meer te incasseren.

Uitzonderingen voor internationaal transport facturen

Voor bepaalde overeenkomsten geldt een andere verjaringstermijn dan de algemene termijnen, welke wij hierboven hebben aangegeven. Het is daarom belangrijk om altijd goed te controleren welke verjaringstermijn wordt gehanteerd in het geval van uw specifieke factuur. Voor vorderingen die een internationaal transport betreffen geldt standaard, in alle Europese landen, een uitzondering op de algemene termijnen. Hiervoor wordt een verjaringstermijn gehanteerd van slechts 12 maanden.

Is het mogelijk om de factuur te stuiten?

Het verjaren van een factuur kan worden voorkomen door de factuur tijdig te stuiten. Dit dient te gebeuren vóórdat de factuur verjaart. Wanneer u een factuur stuit, dan ontstaat er een verbreking van de verjaring. Het is mogelijk om een factuur te stuiten wanneer het gaat om een factuur van een klant in het buitenland. Echter, de regels voor dit stuiten zijn per land verschillend. Ziet u na lange tijd dat een factuur nog niet betaald is en is de factuur nog niet verjaard? Ga dan direct na op welke manier u de factuur kunt stuiten.

Wacht nooit te lang met het sturen van een herinnering

Het is aan te raden om te zorgen voor een scherp debiteurenbeleid. Is een factuur niet binnen de gestelde termijn betaald? Stuur dan direct een factuur, ook wanneer het een buitenlandse klant betreft. Blijft de factuur openstaan, ondanks herinneringen en aanmaningen? Besteed er dan niet meer te veel tijd aan en geeft de vordering uit handen. U kunt hiervoor terecht bij Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso uit Utrecht. Neem gerust vrijblijvend contact op voor meer informatie of advies.

44 verjaring europa factuur

Alles voor een geslaagde incasso!

Onze gratis digitale incassobox bevat alle documenten en tools die u nodig heeft voor een geslaagde incasso. Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang de box direct!

Vul uw naam in

Vul een uniek e-mailadres in (u kunt max. 1x inschrijven op de nieuwsbrief)

U dient akkoord met onze voorwaarden te gaan.

Invalid Input