Nieuws en tips uit de incassowereld

 Door het team van Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso

U bent hier: Home Nieuws Liquidatietarieven zijn opnieuw geïndexeerd
08-6-2018

Mocht een klant niet willen betalen, dan is de gang naar de rechter onvermijdelijk. Het is in een gerechtelijke procedure worden proceskosten gemaakt. Deze kosten worden vaak verhaald op de debiteur. Het is echter een onplezierige verrassing als de rechter besluit tot een proceskostenveroordeling en de hierin begrepen vergoeding voor juridische ondersteuning van advocaten veel lager zijn dan de werkelijke kosten.

Dit is is toch een veelvoorkomend probleem, want de liquidatietarieven voor de rechtbank zijn al zo'n 15 jaar niet meer geïndexeerd. Per 1 mei 2018 is het liquidatietarief voor rechtbanken en gerechtshoven geïndexeerd. Het liquidatietarief is niet van toepassing op procedures bij de kantonrechter.

Juridische kosten in gerechtelijke procedures

Natuurlijk heeft iedere advocaat de vrijheid om zijn eigen tarieven vast te stellen. Als een partij in een procedure in het gelijk wordt gesteld door de rechter kan deze de verliezende partij ook veroordelen om de proceskosten te voldoen. Tot de proceskosten behoren onder andere de griffiekosten en de deurwaarderskosten. Bij gerechtelijke incassoprocedures is het een zeer gebruikelijke verschijnsel dat er een proceskostenveroordeling volgt. Bovendien kan de advocaat van de eiser ook specifiek verzoeken om een proceskostenveroordeling als zijn cliënt in het gelijk zou worden gesteld.

Vast liquidatietarief

Door het hanteren van een vast liquidatietarief voor juridische kosten wordt ongelijkheid voorkomen voor de verliezende partij op dit punt. Het feitelijke honorarium voor de advocaat doet er immers dan niet meer toe. Wanneer er vaste tarieven zijn, schept dat bovendien extra duidelijkheid voor alle partijen. Het liquidatietarief is per 1 mei 2018 met 10 tot 20 procent toegenomen.

Goed nieuws advocaten

De stijging van de liquidatietarieven is hoog genoeg om het wrange gevoel bij een lage vergoeding van juridische kosten weg te nemen, menen de experts. Deze indexatie geldt overigens niet voor procedures voor de kantonrechter. Alle andere proceskosten worden ieder jaar of zelfs halfjaar geïndexeerd. Wilt u meer weten over dit onderwerp of over andere zaken die hiermee te maken hebben? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

FORES Huisdeurwaarders

Hoe makkelijk zou het zijn als u een vordering of vonnis met één druk op de knop kan uitzetten bij een huisdeurwaarder? En dat u het hele proces online kunt volgen? Met het online platform van FORES Huisdeurwaarders is dit mogelijk! Maak nu een gratis account aan en ervaar zelf het gemak!

23 Liquidatietarief

Alles voor een geslaagde incasso!

Onze gratis digitale incassobox bevat alle documenten en tools die u nodig heeft voor een geslaagde incasso. Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang de box direct!

Vul uw naam in

Vul een uniek e-mailadres in (u kunt max. 1x inschrijven op de nieuwsbrief)

U dient akkoord met onze voorwaarden te gaan.