Nieuws en tips uit de incassowereld

 Door het team van Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso

U bent hier: Home Nieuws “Geld is in behandeling bij de bank” = Dag smoesje!
08-11-2019

Debiteurbeheerders of ondernemers die contact opnemen met klanten over betalingen die uitblijven krijgen helaas vaak smoesjes te horen. Eén van de meest gehoorde smoesjes is wel dat de betaling al onderweg is, maar nog ‘tussen twee banken zweeft’. Als bedrijf kon je hier niet veel tegen inbrengen. Betalingen tussen twee verschillende banken konden inderdaad eventjes blijven zweven. Deze werden niet doorgevoerd buiten kantoortijden, in weekenden en op feestdagen.

Hier is nu verandering in gekomen. In de zomer van 2019 hebben alle grote banken in Nederland ‘Instant Payments’ geactiveerd. Hierdoor staat geld altijd binnen enkele seconden op de rekening van de ontvangen. De smoes ‘Geld is in behandeling bij de bank’ gaat niet langer op!

Overgeboeking binnen 5 seconden

In de afgelopen zes maanden hebben 7 banken zich ingezet om overboekingen sneller te laten verlopen. Het gaat op de eerste plaats om de ING Bank, de Rabobank, de ABN AMRO en KNAB. Daarnaast horen ook de banken van de Volksbank in deze groep, namelijk de SNS Bank, de ASN Bank en de RegioBank. Klanten van deze Nederlandse banken zijn in de afgelopen maanden op Instant Payments aangesloten.

Hierbij gaat het uitsluitend om de klanten die gebruik maken van mobiel bankieren of internetbankieren. Met Instant Payments worden overboekingen direct doorgevoerd, waardoor bedragen veelal binnen 5 seconden al op de rekening van de ontvanger staan, ook wanneer deze bij een andere bank zit. Dit geldt overdag tijdens kantooruren, maar ook in de weekenden, op feestdagen en zelfs in de nacht. Ideaal voor ondernemers!

50% sneller dan de EU-norm

In Europa geldt er een norm wanneer het gaat om de tijd die een overboeking in beslag mag nemen. Deze Europese norm geeft aan dat er 10 seconden tijd mag zitten tussen het versturen van een bedrag vanaf een bankrekening en het ontvangen van het bedrag op de andere bankrekening. Met Instant Payment ligt de tijd vaak binnen de 5 seconden, waardoor de methode 50 procent sneller is dan de norm die in Europa geldt.

Nederland aan de top

We mogen best trots zijn op het feit dat Nederland ‘wint’ op meerdere vlakken. Op de eerste plaats worden er dagelijks meer dan 1 miljoen overboekingen gedaan via internetbankieren of mobiel bankieren, waarbij het bedrag direct op de andere rekening wordt bijgeboekt. Hiermee staat ons land, ten opzichte van andere landen in de eurozone, bovenaan als het gaat om het aantal Instant Payments per dag. Daarnaast is het zo dat er in de eurozone vaak een maximaal bedrag voor Instant Payments wordt gehanteerd. De grens ligt vaak op 15.000 euro. De Nederlandse banken hebben besloten om geen limiet toe te passen.

Een einde aan de smoesjes

Verreweg de meeste Nederlanders bankieren via één van de genoemde 7 banken die werken met Instant Payments. De smoes dat een betaling nog onderweg is tussen twee banken gaat daarom niet meer op. Heeft u de betaling nog niet ontvangen? Dan heeft de klant de factuur niet betaald . Een factuur kan zelfs betaald en ontvangen worden wanneer u met de klant aan de telefoon zit om deze te herinneren aan de openstaande factuur!

Zoekt u een effectieve oplossing voor facturen die onbetaald blijven? Neem dan contact op met Willems Incasso uit Utrecht. Wij vertellen u graag wat wij voor u kunnen betekenen! Dien uw factuur direct online in of download onze incassobox !

45 geld behandeling bank

Alles voor een geslaagde incasso!

Onze gratis digitale incassobox bevat alle documenten en tools die u nodig heeft voor een geslaagde incasso. Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang de box direct!

Vul uw naam in

Vul een uniek e-mailadres in (u kunt max. 1x inschrijven op de nieuwsbrief)

U dient akkoord met onze voorwaarden te gaan.