Nieuws en tips uit de incassowereld

 Door het team van Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso

U bent hier: Home Nieuws Financiële hulp werkt, maar bereikt niet iedereen
22-7-2022

Mensen en huishoudens die financiële problemen hebben, of deze dreigen te ontwikkelen, kunnen een financiële hulpvraag neerleggen bij diverse instanties. Het eerste aanspreekpunt is de gemeente, maar er is ook volop hulp via private schuldhulpverlening, bewind, budgetcoaches, Schuldhulproute en lokale initiatieven. De ervaring leert dat deze (vaak dure) financiële hulp werkt als die vroegtijdig is. In de praktijk blijkt vaak dat deze hulp niet iedereen bereikt.

In opdracht van de NVVK werden diverse onderzoeken uitgevoerd door bureau Purpose en de Amsterdamse Hogeschool in samenwerking met Nationale-Nederlanden. Binnen deze onderzoeken werd er vooral gekeken naar de effecten van financiële hulp.

Veel goede effecten van financiële hulp

Financiële hulp kan op meerdere manieren worden aangeboden, zoals middels budgetbeheer, bewindvoering en schuldhulpverlening. Voor het onderzoek werden meer dan 800 dossiers onderzocht en de rapporten laten zien dat de effecten van financiële hulp zeker positief zijn. De rapporten laten echter ook zien dat deze hulp in de praktijk nog te weinig mensen met financiële problemen daadwerkelijk bereikt. Daarnaast blijkt dat de doelgroep sterk aan het groeien is en dat veel hulptrajecten al in de voorbereidende fase worden gestaakt.

Effectiviteit van hulp vergroten

Niet alleen werden meer dan 800 hulpvragers onderzocht. Er werden ook 14 schuldeisers en 95 hulpverleners ondervraagd om een compleet beeld van de situatie te krijgen. De belangrijkste conclusie luidt dat er meer geld moet worden geïnvesteerd in het effectiever maken van het gehele hulpverleningstraject, van aanvraag tot afsluiting van het dossier. Hierbij wordt aangegeven dat deze financiële investering de maatschappij meer oplevert. Er komt 2 euro naar de maatschappij terug voor elke euro die erin geïnvesteerd wordt. Volgens de schuldhulpverleners is het vooral heel belangrijk om standaard werkzaamheden om te vormen tot maatwerk, waarin samenwerking centraal staat.

29 grafiek schuldhulp

Resultaat is niet het enige dat telt

Het onderzoek richtte zich niet alleen op meetbare zaken, maar ook op merkbare zaken. Volgens de hulpverleners is het vooral belangrijk dat niet alle focus op het eindresultaat ligt, dus op het moment waarop iemand weer schuldenvrij is en met een schone lei kan beginnen. De weg naar dat punt toe kan lang zijn, afhankelijk van de situatie, en juist daarom is het belangrijk meer aandacht te besteden aan deze weg. De hulpverleners geven aan dat hulp en ondersteuning tijdens het traject minstens even belangrijk zijn. Er moet een goede, fijne interactie bestaan tussen hulpverlener en hulpvrager, van voorzorg tot nazorg.

Bedrijven merken de groeiende doelgroep ook op

De groep Nederlanders met een behoefte aan financiële hulp groeit, en dit is iets dat bedrijven ook opmerken. Een groeiende groep bedrijven merkt namelijk dat de stapel onbetaalde facturen groter wordt. Mensen zijn niet meer in staat de facturen te voldoen, waardoor bedrijven te maken krijgen met steeds meer uitblijvende betalingen.

Dit kan de cashflow van het bedrijf in gevaar brengen, en dat kan en mag de bedoeling niet zijn. Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso uit Utrecht helpt u graag verder wanneer u te maken heeft met niet betalende klanten. Neem vrijblijvend contact met ons op en wij vertellen u graag wat wij voor u kunnen betekenen.

29 financiele hulp werkt

Alles voor een geslaagde incasso!

Onze gratis digitale incassobox bevat alle documenten en tools die u nodig heeft voor een geslaagde incasso. Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang de box direct!

Vul uw naam in

Vul een uniek e-mailadres in (u kunt max. 1x inschrijven op de nieuwsbrief)

U dient akkoord met onze voorwaarden te gaan.