Willems Gerechtsdeurwaarders
& Incasso in Utrecht

Nadenkertje: tekort geeft meer stress dan schulden.

U bent hier: Home Nieuws Finance professionals minder enthousiast over blockchain
04-2-2022

Crypto, NFT’s, DeFi en Blockchain beginnen steeds bekender te worden en het aantal toepassingen groeit hard. Finance professionals waren enkele jaren geleden meer dan enthousiast over de inzet van blockchain binnen hun organisatie. Dit enthousiasme is afgelopen jaar flink afgenomen. Wat is hiervan de oorzaak en wat kan de toegevoegde waarde zijn van blockchain op alle finance processen?

Elk jaar wordt de FinTech Barometer van Visma / Onguard uitgevoerd onder 300 finance professionals. Het uitvoeren van een trendanalyse is hierbij het belangrijkste doel. Nu laat deze FinTech Barometer bij het laatste onderzoek zien dat de blockchain trend een beetje overgewaaid is. Komt dit door alle aandacht die naar corona ging of speelt er iets anders?

Blockchain blijkt een sterk wisselende trend

Wanneer we even terugkijken op de afgelopen jaren, dan zien we dat de inzet van blockchain binnen een organisatie vooral een sterk wisselende trend is. Zo werd in 2017 door 17 procent van de ondervraagde finance professionals aangegeven dat deze technologie binnen het bedrijf werd gebruikt. In 2020 gaf maar 23 procent aan dat blockchain binnen de organisatie werd ingezet. Een duidelijke groei die binnen een jaar volledig afgebroken werd. In het onderzoek van 2021 gaf namelijk nog slechts 9% aan blockchain voor het bedrijf in te zetten.

De aandacht voor blockchain is niet verdwenen

De inzet van blockchain binnen organisaties is dus sterk gedaald, maar dit betekent niet dat de aandacht hiervoor volledig weg is gevallen. In 2019 gaf 26 procent aan dat er in de toekomst nog wel zal worden gekeken naar blockchain ideeën en dit percentage is gestegen naar 35 procent in 2021. Bij 45 procent van de finance professionals behoort het uitwerken van blockchain initiatieven tot de korte termijn agenda. Er is dus nog steeds wel aandacht voor, maar we zien duidelijk dat de aandacht afneemt. Van alle finance professionals gaf 35 procent in 2017 nog aan wekelijks te vergaderen over blockchain. Twee jaar later lag dit percentage al 5 procent lager en in 2021 blijft dit percentage steken op slechts 25 procent.

Dankzij de “Blockchain” kunnen Bitcoins niet dubbel worden uitgegeven.

Blockchain, waarom wel en waarom niet?

De sterk wisselende trend moet natuurlijk ergens vandaan komen. Het blijkt dat finance professionals vooral een uitdaging zien in de veiligheid van blockchain. Daarnaast zien zij de ingewikkelde IT-materie ook als uitdaging, evenals het feit dat het niet toepasbaar is in de bestaande infrastructuur. Toch zijn er zeker ook kansen die niet over het hoofd mogen worden gezien. 22 procent van de finance professionals doet dit ook niet en ziet kansen in de inzet van blockchain.

Hierbij gaat het vooral om het verbeteren van zakelijke en internationale betalingen via cryptovaluta, waarmee het gemak hiervan stijgt. Ook wordt door 19 procent verwacht dat blockchain de efficiëntie kan verbeteren en 16 procent gaat uit van een betere databeveiliging door de inzet van blockchain. Verder zou blockchain ook de hele goederenketen traceerbaarder kunnen maken. Zo is uiteindelijk zonder twijfel duidelijk dat de goederen ook daadwerkelijk zijn aangekomen bij de klant.

Verder zouden de komst van NFT’s (Non-fungible tokens) de hele markt van toegangskaarten transparanter kunnen maken. Geen schimmige handelaren meer die valse kaarten verkopen, maar een unieke toegangscode die hangt aan de wallet van de bezoeker. Hij of zij zou deze eenvoudig kunnen overdragen naar een ander. Dit is slechts een van de toepassingen van NFT’s.

Cryptopunks and Cryptokitties waren de eerste NFT projecten

Coronacrisis heeft de plannen veranderd

Wat duidelijk naar voren komt is dat de plannen zijn veranderd door de komst van de coronacrisis. Dit is natuurlijk ook niet vreemd. Veel professionals, waaronder vooral veel finance professionals, worstelen met de (rode) cijfers op dit moment. Dan is er even geen ruimte voor iets nieuws, en dat is logisch te verklaren. Verwacht wordt dan ook dat de aandacht voor blockchain weer zal stijgen komende jaren, vooral om kosten te besparen en meer effectiviteit te realiseren.

Naast de mogelijkheden van blockchain die u in de gaten moet houden, heeft u vandaag de dag waarschijnlijk een hoop openstaande facturen. Staan deze onbetaalde facturen u in de weg om door te pakken en te gaan innoveren? Dan helpt Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso uit Utrecht u graag. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden van onze dienstverlening te bespreken.

5 blockchain business

Alles voor een geslaagde incasso!

Onze gratis digitale incassobox bevat alle documenten en tools die u nodig heeft voor een geslaagde incasso. Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang de box direct!

Vul uw naam in

Vul een uniek e-mailadres in (u kunt max. 1x inschrijven op de nieuwsbrief)

U dient akkoord met onze voorwaarden te gaan.

Invalid Input