Willems Gerechtsdeurwaarders
& Incasso in Utrecht

Nadenkertje: Met de scheiding tussen schulden en verwijt lijkt ook de verantwoordelijkheid verdwenen.

 

                     

 

U bent hier: Home Nieuws Europees bankbeslag: wat moet u als MKB'er weten!
27-10-2017

Wanneer u als zzp’er of mkb’er in Nederland een vordering heeft op een particulier of een ander bedrijf, kunt u beslag laten leggen op diens banktegoeden. Daarmee voorkomt u, dat geld, waarop u recht zou kunnen hebben, wordt weggesluisd. Het geld blijft dan op de rekening staan, tot via een gerechtelijke procedure bekend wordt of u er inderdaad aanspraak op kunt maken. Dit wordt conservatoir beslag genoemd.

Recentelijk is er nieuwe Europese wetgeving gekomen rondom het leggen van een bankbeslag. In dit artikel leest u de wijzigingen.

Europees bankbeslag

Wanneer u een vordering had op een bankrekening van een schuldenaar die binnen Europa in een ander land dan Nederland woonachtig of gevestigd was, was u voorheen afhankelijk van de procedures en regels van het desbetreffende land. Deze gang van zaken was vaak niet altijd transparant, kostte veel tijd en daardoor veel geld. Sinds begin dit jaar is echter de Europese Verordening Nr. 655/2014 van kracht, het zogenaamde Europese bankbeslag.

Middels deze nieuwe wetgeving kunnen particulieren en bedrijven via een standaardformulier beslag leggen op bankrekeningen van schuldenaren, gevestigd of woonachtig in lidstaten die deelnemen aan de Verordening. De landen Engeland en Denemarken nemen geen deel.

Voorwaarden voor Europees bankbeslag

Voor het indienen van een verzoek tot conservatoir beslag moet er sprake zijn van een grensoverschrijdende situatie. Dat betekent, dat de schuldeiser en de schuldenaar niet in hetzelfde land mogen wonen. Ook wanneer de schuldenaar een bankrekening heeft in hetzelfde land als waar de schuldeiser woont, is een verzoek tot conservatoir beslag niet mogelijk.

Voordelen voor ondernemers

Wanneer u in Nederland een verzoek indient, moet u op zijn minst de naam van de bank van de schuldenaar in het verzoekschrift kunnen vermelden. Een verzoek tot Europees bankbeslag kunt u indienen, zonder dat u de naam van de bank en het rekeningnummer van de schuldenaar weet. De nieuwe, standaard procedure maakt het leggen van conservatoir beslag binnen Europa aanzienlijk eenvoudiger.

Openstaande vordering

Heet u een openstaande vordering bij een bedrijf buiten Nederland en willen zij niet betalen? Ons team kan u juridisch adviseren en ondersteunen. Wij gaan graag samen met u kijken hoe wij deze factuur het beste kunnen innen. Stuur ons uw dossier en wij nemen contact met u op.

europa bankincasso

Alles voor een geslaagde incasso!

Onze gratis digitale incassobox bevat alle documenten en tools die u nodig heeft voor een geslaagde incasso. Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang de box direct!

Vul uw naam in

Vul een uniek e-mailadres in (u kunt max. 1x inschrijven op de nieuwsbrief)

U dient akkoord met onze voorwaarden te gaan.

Invalid Input