Nieuws en tips uit de incassowereld

 Door het team van Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso

U bent hier: Home Nieuws Debiteurenbeheer verdient meer aandacht dan het krijgt
01-5-2020

De coronacrisis treft bijna alle ondernemers hard. Door de verplichte lockdown en richtlijnen van het RIVM zitten ondernemers en consumenten stil. Vrijwel alle grote uitgaven worden uitgesteld. Openstaande rekeningen bij leveranciers moeten echter wel een keer betaald worden. Lukt dit niet dan ligt een (gedwongen) faillissement op de loer. Veel insolventie-advocaten maken zich daarom gereed voor drukke maanden. Waar moet u op letten en hoe kunt u een faillissement voorkomen?

Faillissementen tot nu toe

Het aantal faillissementen als direct gevolg van de coronacrisis valt nog mee. Enkele horecabedrijven, uitzendbureaus, restaurants en kleine winkels hebben haar deuren moeten sluiten. Volgens economen en advocaten gaat het aantal faillissementen de komende tijd hard toenemen. Schattingen lopen uiteen van 70.000 tot 150.000 ondernemingen die alleen al in Nederland de deur moeten sluiten. Een bizar aantal!

De voornaamste reden voor het faillissement is dat door de coronacrisis er geen omzet meer binnenkomt. Ondernemers beschikken over onvoldoende liquiditeit om de terugval in omzet op te vangen. Er blijft dan geen andere optie over dan het faillissement aan te vragen. De rechtspraak heeft al in een vroeg stadium aangekondigd bij faillissementsaanvragen rekening te zullen houden met de effecten van de coronacrisis.

Verwachte drukte bij insolventie-advocaten

Diverse insolventie-advocaten geven aan dat zij de komende maanden een stijging verwachten in het aantal faillissementen. Een faillissement aanvragen is vaak een lastige en emotionele beslissing. De Stichting Insolventie Mediation (SIM) heeft daarom sinds 1 mei een digitaal bemiddelingsloket geopend. Kijk hiervoor op: www.coronaconflictbemiddeling.nl

De drukte zal echter alleen niet ontstaan door ondernemingen die een ‘eigen’ faillissement aanvragen. Schuldeisers die al langere tijd wachten op hun geld zullen een faillissementsaanvraag vaker gaan gebruiken als incasso-drukmiddel. Gaat een debiteur dan alsnog niet over tot betaling, dan zal het faillissement worden aangevraagd bij de rechtbank. Dit zal zorgen voor een nog grotere drukte bij advocaten. Het online platform FORES Huisdeurwaarders staat echter klaar om advocaten te ontzorgen.

Maatregelen om niet om te vallen

Er zijn natuurlijk volop maatregelen die u kunt nemen om een faillissement te voorkomen. Wij geven u een aantal tips die u kunnen helpen:

  • Maak gebruik van de crisisregelingen van de overheid
  • Bel met uw huisbank en leg al uw kaarten op tafel
  • Informeer uw personeel over de situatie en betrek ze bij het zoeken naar de oplossing
  • Brengt alle inkomsten en uitgaven in kaart
  • Bel met crediteuren over een eventueel uitstel of betalingsregeling
  • Bel met uw debiteuren over hun situatie en bespreek de betaaltermijn
  • Mocht u het sober inzien, neem dan contact op met een advocaat of jurist om de situatie correct af te handelen
  • Onderzoek of u uw diensten / producten kan aanpassen naar de nieuwe situatie
  • Zijn er wellicht andere klanten of markten die u kunt bedienen met uw producten?
  • Heeft u te maken met een deurwaarder? Negeer deze brieven dan niet en bel direct om tot een oplossing te komen.

Wij staan voor u klaar

Waar veel overheden debiteuren maanden uitstel geven van hun betalingen, doen veel bedrijven dit minimaal. Heeft u teveel openstaande facturen van debiteuren en brengt dit uw eigen cashflow in gevaar? Neem dan contact met ons op en wij gaan op een respectvolle en professionele manier met uw debiteuren op zoek naar een oplossing.

18 insolventie advocaten drukte

Alles voor een geslaagde incasso!

Onze gratis digitale incassobox bevat alle documenten en tools die u nodig heeft voor een geslaagde incasso. Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang de box direct!

Vul uw naam in

Vul een uniek e-mailadres in (u kunt max. 1x inschrijven op de nieuwsbrief)

U dient akkoord met onze voorwaarden te gaan.