Nieuws en tips uit de incassowereld

 Door het team van Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso

U bent hier: Home Nieuws Hoe ver rijkt de bestuurdersaansprakelijkheid bij een faillissement?
12-8-2022

Wanneer een BV failliet gaat, dan zijn de bestuurders in bepaalde gevallen persoonlijk aansprakelijk. Voor veel schuldeisers is dit een laatste hoop om toch nog iets van hun geld terug te zien. Voor de belastingdienst zijn deze bestuurders van de BV aansprakelijk wanneer zij hebben verzuimd mede te delen dat zij niet langer kunnen betalen. Als bestuursleden van de BV zaken nagelaten hebben of bewust fouten hebben gemaakt, dan hebben zij ‘onbehoorlijk bestuurd’.

In dit geval zijn de bestuurders persoonlijk aansprakelijk in het geval van een faillissement van de BV. De Wet Bestuurdersaansprakelijkheid bij Faillissementen (WBF), vastgelegd in Burgerlijk Wetboek 2, geeft hier meer duidelijkheid over. Wij bespreken de belangrijkste punten met u in dit artikel en kijken naar de mogelijkheden om een beroep te doen op deze wet als u schuldeiser bent.

Bestuurdersaansprakelijkheid bij belastingschulden

Ieder bedrijf, groot en klein, dient belasting te betalen. Wanneer het bestuur van de BV ziet aankomen dat de belastingen niet meer voldaan kunnen worden, dan dient het bestuur hier direct melding van te maken bij de belastingdienst. Heeft het bestuur hier geen melding van gedaan en kan de belastinginspecteur dit aantonen? Dan is dit een directe bewijslast dat de melding niet is gedaan. De melding dient gedaan te zijn vóór de datum van faillissement. Is dit niet het geval? Dan zijn de bestuurders van de BV aansprakelijk voor het betalen van de belastingschulden.

Aansprakelijkheid in het geval van wanbestuur

Wanbestuur kan ook leiden tot een persoonlijke aansprakelijkheid van de bestuurders. Bij een faillissement wordt er een curator aangesteld. Deze kan de bestuurders aansprakelijk stellen voor wanbestuur, wat betekent dat de directe schade in elk geval betaald dient te worden door het bestuur. Het is mogelijk dat hiermee direct indirecte verantwoordelijkheid kan worden aangetoond. In dat geval dient de complete schade te worden betaald door het bestuur. Als de ondernemer in kwestie echter een kerstboom aan BV’s heeft opgetuigd, dan is het lastiger om iemand persoonlijk aansprakelijk te stellen.

Wanneer is er sprake van wanbestuur?

Wanbestuur is niet standaard, maar kan in ieder bedrijf voorkomen. Het komt voor in meerdere vormen, van feitelijk tot aanzienlijk minder feitelijk. Het bestuur is aansprakelijk voor wanbestuur wanneer de jaarstukken niet tijdig zijn gedeponeerd of wanneer de boekhouding niet op behoorlijke wijze werd gevoerd. Wanneer er door het bestuur financiële verplichtingen zijn aangegaan op een moment waarop al duidelijk was dat de BV deze verplichtingen niet zou kunnen nakomen, dan wordt dit ook gezien als wanbestuur. In dit geval gaat het om een minder feitelijke vorm, maar wel iets dat achteraf gezien vaak kan worden aangetoond.

Wanneer is aangifte tegen het bestuur mogelijk?

In meerdere situaties kan een bestuur van een BV dus persoonlijk aansprakelijk worden gesteld. In de meest ernstige situaties is het zelfs mogelijk dat er aangifte wordt gedaan tegen het bestuur. Dit is het geval wanneer er sprake is van het plegen van strafbare feiten door het betreffende bestuur, zoals het opzettelijk onttrekken van zaken aan het bedrijf vanaf het moment dat het duidelijk werd dat het bedrijf failliet zou gaan. Worden er zaken aan het bedrijf onttrokken op het moment dat het duidelijk is dat er een faillissement aan zit te komen? Dan kan hiervan aangifte worden gedaan en kan een curator het bestuur persoonlijk aansprakelijk stellen voor de ontstane schade.

Onbetaalde facturen leiden vaker tot faillissement

Vrijwel elke onderneming krijgt wel eens te maken met facturen die te laat betaald of niet betaald worden. In de meeste gevallen vormt dit niet direct een probleem en kijken ondernemers de situatie even aan. Toch, wanneer de stapel onbetaalde facturen groter wordt en / of de factuurbedragen die niet betaald worden groot zijn, dan kan dit in de praktijk leiden tot financiële problemen.

Voorkom dit door tijdig actie te ondernemen wanneer facturen niet betaald worden. Hiervoor kunt u contact opnemen met Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso uit Utrecht. Ons team aan ervaren juristen en incassospecialisten helpt u graag verder. Neem contact op of dien uw vordering direct online in!

32 bestuurdersaansprakelijkheid faillissement bv

Alles voor een geslaagde incasso!

Onze gratis digitale incassobox bevat alle documenten en tools die u nodig heeft voor een geslaagde incasso. Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang de box direct!

Vul uw naam in

Vul een uniek e-mailadres in (u kunt max. 1x inschrijven op de nieuwsbrief)

U dient akkoord met onze voorwaarden te gaan.