Willems Gerechtsdeurwaarders
& Incasso in Utrecht

Nadenkertje: transpauper.

U bent hier: Home Nieuws Skills van een moderne accountant 5 stuks
24-6-2022

De moderne accountant heeft skills nodig die passen bij de veranderde werkomgeving. In de laatste jaren is de taakomschrijving van de gemiddelde accountant flink veranderd. Er zijn werkzaamheden komen te vervallen, onder meer door automatisering, en er zijn nieuwe taken bij gekomen. De accountant van nu heeft meer nodig dan enkel een optimaal inzicht in de cijfers.

Waar moet een moderne accountant nu precies aan voldoen als het om de laatste skills gaat? Wat is nodig voor een gedegen creditmanagement beleid? Daar geven wij u graag meer inzicht in. Lees ons blog met de 5 skills van een moderne accountant.

1. De juiste soft skills

Tegenwoordig wordt er steeds meer aandacht besteed aan de soft skills, als aanvulling op de zogenaamde hard skills, ofwel de bewijsbare vaardigheden. Een moderne accountant heeft een goed pakket soft skills nodig. Zo moet deze professional empathisch zijn, goed kunnen samenwerken, stressbestendig zijn en zeer communicatief vaardig. Voorheen werkten veel accountants zelfstandig, maar tegenwoordig maken zij vaker deel uit van een team, waardoor de soft skills in de loop der jaren zijn veranderd.

2. Maximale kennis van compliance

De moderne accountant werkt eigenlijk binnen een compleet raamwerk en dat betekent dat het noodzakelijk is om optimale kennis te hebben rondom compliance. Het control framework is binnen elke organisatie anders. Een ervaren accountant kan hier effectief op inspelen en heeft voldoende kennis in huis om op meerdere vlakken een steentje bij te kunnen dragen.

3. Beheersing van een extra taal

Accountants houden zich natuurlijk vooral bezig met cijfers. In het verleden was het dan ook helemaal niet interessant hoeveel talen een accountant sprak. Sterker nog, het was vaak ook niet belangrijk om de Nederlandse taal foutloos te kunnen schrijven. Deze vaardigheid heb je als accountant niet nodig. Toch, tegenwoordig hebben professionals die een extra taal volledig beheersen een streepje voor. Het is voor de moderne accountant dus goed om een vreemde taal te kunnen spreken en schrijven.

4. Goede kennis van diverse tools

Velen kennen nog de tijd waarin de accountant met stapels papierwerk en een rekenmachine aan het bureau zat te puzzelen. Het vertrouwde beeld van de accountant is in de loop der tijd wel veranderd. We hebben sterk te maken met automatisering en digitalisering. De moderne accountant weet dan ook veel van tools op dit vlak, zoals van consolidatietools.

5. De basis SAP ervaring is noodzakelijk

Steeds vaker is het een vereiste om als accountant voldoende kennis en ervaring met ERP-systeem SAP S/4HANA te hebben. Dit betekent overigens niet dat alle kennis en expertise op het gebied van SAP in huis moet zijn. In de meeste gevallen wordt een basiscursus al gezien als een goed begin om verder te leren binnen de functie. De moderne accountant heeft dus minimaal een SAP cursus gevolgd.

Moderne accountant kan geen wonderen verrichten

De accountant is natuurlijk verantwoordelijk voor een groot deel van het financiële gebeuren binnen een bedrijf. Helaas reiken de mogelijkheden van een accountant niet altijd ver genoeg om te voorkomen dat een factuur niet betaald wordt. Openstaande facturen zijn een last, voor elk bedrijf. Heeft u te maken met klanten die niet betalen? Neem dan contact op met Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso uit Utrecht. Wij zijn u graag van dienst.

25 skills accountant

Alles voor een geslaagde incasso!

Onze gratis digitale incassobox bevat alle documenten en tools die u nodig heeft voor een geslaagde incasso. Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang de box direct!

Vul uw naam in

Vul een uniek e-mailadres in (u kunt max. 1x inschrijven op de nieuwsbrief)

U dient akkoord met onze voorwaarden te gaan.