Nieuws en tips uit de incassowereld

 Door het team van Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso

U bent hier: Home Nieuws Winstgevendheid MKB bedrijven loopt flink terug
01-6-2023

De Nederlandse economie is volop in beweging en een groot deel van de ondernemers in ons land ziet het somber in voor de komende jaren. De Duitse economie zit in een lichte recessie en ook onze economie is het eerste kwartaal met 0,7% gekrompen. Het is dan ook zo dat de winsten voor een toenemend aantal ondernemers uit alle bedrijfstakken afnemen, terwijl de vooruitzichten een verdere verslechtering laten zien van het economische klimaat in ons land.

Dit blijkt onder meer uit de meest recente COEN, ook wel de conjunctuur enquête, van het CBS, VNO-NCW, MKB-Nederland, het Economisch Instituut voor de Bouw en de Kamer van Koophandel. Wat is hiervan de oorzaak en wat zijn de gevolgen voor de facturen die u nog heeft open staan bij klanten? Het team van Willems Incasso en Gerechtsdeurwaarders neemt de situatie met u door en geeft tips!

Marges staan steeds meer onder druk

De vorige COEN liet al duidelijk zien dat meer ondernemers moeite hebben met de financiën. Het zijn niet alleen consumenten die last hebben van de stijgende prijzen, waaronder uiteraard de stijgende energietarieven, maar ook bedrijven hebben hiermee te maken. De extra kosten waar bedrijven mee te maken krijgen kunnen lang niet altijd aan de consument worden doorberekend en dit zorgt ervoor dat de marges steeds meer onder druk komen te staan. Het is dan ook duidelijk dat de winsten binnen het MKB sterk aan het terug lopen zijn. Binnen alle bedrijfstakken, behalve de bouwsector, is de winstgevendheid verslechterd. Het aantal ondernemers dat de winsten zag afnemen is binnen een kwartaal gestegen met 10 procent.

Ondernemers zijn het vertrouwen kwijt

In de afgelopen twee jaren was het ondernemersvertrouwen positief, maar dit is door de toenemende onzekerheid en de verslechterde winstgevendheid omgeslagen naar negatief. Het ondernemersvertrouwen is op dit moment terug op het negatieve niveau dat werd bereikt midden in de coronacrisis. Vooral binnen de horeca is het vertrouwen sterk afgenomen door de recente situatie. Daarbij zijn ondernemers zich er ook bewust van dat er een recessie aan zit te komen, wat zorgt voor een verdere afname van het ondernemersvertrouwen.

Hogere lonen om personeel te behouden

Een ander belangrijk risico waar veel ondernemers mee te maken krijgen is het personeelstekort. Steeds meer sectoren krijgen te maken met deze tekorten en veel bedrijven ervaren moeite met het aannemen van nieuw personeel. De nieuwste enquête maakt duidelijk dat meer dan 4 op de 10 bedrijven de incidenteel uitbetaalde lonen heeft laten stijgen. Dit zijn salarissen die buiten de Cao-lonen vallen, zoals eenmalige uitkeringen en bonussen. Daarnaast zijn ook de lonen zelf relatief hard gestegen. Het gaat om een stijging van gemiddeld 4,7 procent. Ondernemers geven aan de lonen vooral te laten stijgen om personeel binnen te houden.

De cashflow van een bedrijf gezond houden

Bedrijven hebben, net als consumenten, te maken met grotere uitgaven. De kosten liggen soms vele malen hoger dan voorheen, waardoor de winsten steeds kleiner worden of er zelfs al verliezen ontstaan. Voor bedrijven is het vooral belangrijk om de cashflow zo gezond mogelijk te houden. Dit betekent ook dat openstaande facturen snel en effectief moeten worden aangepakt.

Blijven facturen te lang openstaan, dan heeft dit in deze tijd snel negatieve gevolgen voor de onderneming. Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso uit Utrecht staat voor u klaar wanneer u te maken heeft met facturen die niet worden voldaan. Voor meer informatie en advies kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

06 mkb economie zorgen

Alles voor een geslaagde incasso!

Onze gratis digitale incassobox bevat alle documenten en tools die u nodig heeft voor een geslaagde incasso. Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang de box direct!

Vul uw naam in

Vul een uniek e-mailadres in (u kunt max. 1x inschrijven op de nieuwsbrief)

U dient akkoord met onze voorwaarden te gaan.