Willems Gerechtsdeurwaarders
& Incasso in Utrecht

Nadenkertje: transpauper.

U bent hier: Home Nieuws Verdubbeling aantal hulpvragen bij Nederlandse Schuldhulproute
01-7-2022

De Nederlandse Schuldhulproute in Zwolle ziet de laatste maanden een aanzienlijke stijging in het aantal hulpvragen. Mensen die in financiële problemen verkeren kunnen hun hulpvraag neerleggen bij dit initiatief, en steeds meer mensen doen dit momenteel ook. Dit heeft onder meer te maken met de stijgende energieprijzen en de hogere brandstofprijzen, maar de inflatie speelt natuurlijk ook een belangrijke rol.

Op dit moment zijn er dagen bij waarop meer dan 120 personen contact opnemen met de Nederlandse Schuldhulproute. Dat zijn er ruim 3.000 per maand! Gemiddeld genomen heeft het aantal hulpvragen zich de afgelopen tijd verdubbeld. Een zorgelijk signaal waar u als ondernemer alert op moet zijn als u veel consumenten als klant hebt. Een wanbetaling ligt op de loer.

Niet iedereen verkeert al in financiële nood

Frederieke Kokol van de Nederlandse Schuldhulproute in Zwolle geeft aan dat veel mensen contact opnemen omdat zij al in financiële nood verkeren. Daarnaast zijn er ook mensen die op korte termijn problemen voorzien en daarom preventief contact opnemen om advies te krijgen. De Nederlandse Schuldhulproute werd in 2019 opgericht om geldproblemen zo veel mogelijk te voorkomen door middel van vroege signalering en actie. Hiervoor werken bedrijven, overheidsinstanties en gemeenten samen. Vlak na de oprichting kregen we te maken met de coronapandemie en alle gevolgen van dien, waardoor het erop lijkt dat de timing van de oprichting perfect was.

Coronapandemie niet meer belangrijkste oorzaak

Nog niet zo heel lang geleden was de coronapandemie toch wel de belangrijkste oorzaak van financiële problemen. Vandaag de dag hebben we vooral te maken met andere factoren die zorgen voor financiële nood. Denk aan de stijgende inflatie, de energieprijzen die steeds verder opgedreven worden en de veel hogere prijs van brandstof. De Nederlandse Schuldhulproute geeft aan dat financiële nood in alle lagen van de bevolking voor komt op dit moment, dus zeker niet alleen binnen de huishoudens met een laag inkomen.

Van eenvoudige hulpvragen tot schrijnende situaties

De Nederlandse Schuldhulproute is er voor iedereen en voor elke vraag. De mensen die hier de telefoon beantwoorden krijgen dan ook met de meest uiteenlopende situaties te maken. Er zijn mensen die vooral advies willen over huursubsidie of zorgtoeslag, bijvoorbeeld omdat zij de mogelijkheden willen weten om te besparen in de maand of de financiële lasten te verlichten. In andere gevallen krijgen de telefonisten te maken met schrijnende situaties die niemand in de koude kleren gaan zitten. Hierbij kan worden gedacht aan huishoudens met jonge kinderen die worden afgesloten van energie wegens een betalingsachterstand. Ook telefoontjes van mensen met suïcidale neigingen komen voor.

De juiste hulp bij elke hulpvraag

Het hebben van financiële problemen, of problematische schulden, is niet standaard. De situatie is voor iedereen uniek. Dit betekent ook dat elke specifieke hulpvraag om een eigen oplossing vraagt. Frederieke Kokol geeft aan dat de Nederlandse Schuldhulproute goed is voorbereid op elke situatie. De juiste samenwerkingen zijn actief en er kunnen verschillende soorten hulp geheel belangeloos worden aangeboden. Het is voor mensen die in financiële nood verkeren óf die financiële problemen zien aankomen dan ook belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen. Dan kan de juiste hulp geboden worden, waarmee erger in de meeste gevallen kan worden voorkomen.

Meer bedrijven in financiële moeilijkheden

Het zijn zeker niet alleen particulieren die vaker te maken krijgen met financiële moeilijkheden. Er zijn ook steeds meer bedrijven die moeite hebben om alle eindjes aan elkaar te knopen. Wanneer deze bedrijven te maken krijgen met een stijgend aantal facturen dat door klanten niet betaald wordt, dan blijven de problemen groeien. Voor veel kleine ondernemers zijn de gevolgen ook voor het gezin merkbaar.

Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso uit Utrecht staat klaar voor deze bedrijven en neemt de zorg van de vorderingen uit handen. Laat openstaande facturen niet uit de hand lopen en onderneem tijdig actie. Wilt u precies weten wat wij voor u kunnen betekenen als u niet betalende klanten heeft? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.

26 hulp nodig schulden

Alles voor een geslaagde incasso!

Onze gratis digitale incassobox bevat alle documenten en tools die u nodig heeft voor een geslaagde incasso. Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang de box direct!

Vul uw naam in

Vul een uniek e-mailadres in (u kunt max. 1x inschrijven op de nieuwsbrief)

U dient akkoord met onze voorwaarden te gaan.