Nieuws en tips uit de incassowereld

 Door het team van Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso

U bent hier: Home Nieuws Schulden worden problematisch bij 12% van de horecabedrijven
01-2-2024

Recente cijfers van het CBS tonen aan dat de horecasector geconfronteerd wordt met aanzienlijke financiële uitdagingen. Na de lastige corona jaren is ondernemen nu weer volop mogelijk, maar de opgebouwde schulden zorgen voor nog veel problemen. Opvallend uit het onderzoek is dat ruim 12% van de horecabedrijven hun schuldenlast als problematisch ervaart. Dit percentage ligt twee keer hoger dan het gemiddelde in het bedrijfsleven, wat wijst op een unieke financiële druk binnen deze sector.

In dit artikel neemt het team van Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso de uitkomsten met u door. Zo bent u op de hoogte van de huidige ontwikkelingen in de horecabranche en kan hierop uw betalingsvoorwaarden aanpassen.

Beoordeling van schuldenlast

Interessant feit uit het onderzoek van het CBS is dat het merendeel van de horecabedrijven, ongeveer 85%, hun schuldenlast als lager of gelijk aan vorig jaar beoordeelt. Echter, een niet te verwaarlozen 15% ziet een toename van schulden, waarbij bijna de helft dit als problematisch ervaart. Vooral in de logiesverstrekking merkt men een hogere schuldenlast, terwijl eet- en drinkgelegenheden vaker worstelen met de omvang van hun schulden.

In de horeca geeft 39% van de bedrijven aan dat hun schuldenlast van een gewenste omvang is. Dit is lager dan het bedrijfsleven gemiddelde van 52%. Een klein deel, ongeveer 3%, verwacht binnen een jaar hun schuldenlast te verminderen. Daarentegen heeft bijna een derde 1 tot 5 jaar nodig en 6% zelfs meer dan 5 jaar. Enkele bedrijven in de logiesverstrekking overwegen zelfs bedrijfsbeëindiging vanwege hun schuldenlast.

Onzekerheid over de toekomst

De horeca laat meer onzekerheid zien over bedrijfscontinuïteit vergeleken met andere sectoren. Slechts 60% van de horecabedrijven verwacht minstens een jaar te blijven bestaan, tegenover 73% in alle bedrijfstakken. Vooral eet- en drinkgelegenheden kunnen minder goed de toekomst van hun bedrijf inschatten.

In 2023 is het aantal faillissementen in de horeca bijna verdubbeld ten opzichte van 2022. Tot en met november 2023 zijn er 254 horecabedrijven failliet verklaard, een aanzienlijke stijging vergeleken met het pre-pandemiejaar 2019.

Vooruitzichten voor 2024

Voor 2024 is de stemming in de horeca minder positief over omzet, personeelssterkte en investeringen. Eet- en drinkgelegenheden verwachten een daling in investeringen, terwijl ondernemers in de logiesverstrekking positiever zijn. Het contrast met het algemene bedrijfsleven is duidelijk: waar de horeca terughoudend is, verwachten andere sectoren een stijging in investeringen.

Zakendoen met horecabedrijven

De horecabranche staat voor significante financiële uitdagingen. Deze situatie vereist niet alleen aandacht, maar ook actie. Als u als ondernemer in de horeca of als credit manager met soortgelijke problemen worstelt, is het essentieel om proactief te zijn in uw financieel beheer. Het beheren van schulden en het zorgvuldig plannen van investeringen zijn cruciale stappen om uw onderneming veerkrachtig te houden in deze turbulente tijden.

Bij Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso begrijpen we de uitdagingen waarmee u wordt geconfronteerd. Ons team staat klaar om u te ondersteunen met professioneel advies en effectieve incassodiensten om uw cashflow gezond te houden. Wacht niet tot het te laat is; neem vandaag nog contact met ons op om te zien hoe wij u kunnen helpen in deze uitdagende periode. Uw financiële stabiliteit is onze prioriteit.

01 horeca ondernemer schulden problemen

Alles voor een geslaagde incasso!

Onze gratis digitale incassobox bevat alle documenten en tools die u nodig heeft voor een geslaagde incasso. Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang de box direct!

Vul uw naam in

Vul een uniek e-mailadres in (u kunt max. 1x inschrijven op de nieuwsbrief)

U dient akkoord met onze voorwaarden te gaan.