Nieuws en tips uit de incassowereld

 Door het team van Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso

U bent hier: Home Nieuws Debiteurenbeheer verdient meer aandacht dan het krijgt
29-7-2022

De hele maatschappij en economie draait op dit moment om innovatie, maar toch zijn er een aantal sectoren die achterblijven. Niet iedereen gaat voldoende met innovatie aan de slag. Dit zien we ook gebeuren op het gebied van finance. Financieel managers blijven achter als het gaat om innovatie. Dit is zonde, want juist hier kan innovatie een groot verschil maken, zowel voor de professionals zelf als voor de klant. Hoe komt dit? In dit artikel bespreken we drie typische punten van weerstand tegen innovatie.

Financieel directeuren houden groei door innovatie tegen

Het zijn in de meeste gevallen de financieel directeuren die ervoor zorgen dat er geen aandacht wordt besteed aan innovatie. Wanneer innovatie goed wordt aangepakt, kunnen alle financiële processen worden geoptimaliseerd voor betere prestaties, lagere DSO’s, snellere rapporten en beter grip op debiteuren. Toch hebben de financieel directeuren en managers een sceptische kijk op het implementeren van innovaties, waardoor zij als het ware een gezonde groei van het bedrijf in de weg staan. Waarom zijn financieel directeuren nog niet klaar voor innovatie? Hier zijn meerdere redenen voor te noemen.

1. Te veel onzekerheid over machine learning

Een belangrijke reden voor veel financieel directeuren om innovatie tegen te houden is een gebrek aan vertrouwen in machine learning. Zij hebben er niet eerder mee te maken gehad en zitten vol onzekerheden over wat er nu wel en niet mogelijk is met machine learning. We schreven al eerder een artikel over A.I. Finance afdelingen moeten veel taken nog met de hand uitvoeren, zoals het verwerken van inkomende betalingen, tussenrekeningen afletteren en intercompany afstemming. Machine learning kan deze processen vereenvoudigen.

2. Onwetendheid over de waarde van data

Data is heel belangrijk, zeker in deze tijd. Het is niet alleen belangrijk om de juiste data tot je beschikking te hebben, maar het is ook belangrijk dat deze data actueel is. Veel financieel directeuren zijn onvoldoende op de hoogte van de grote waarde van data, zeker met het oog op de bedrijfsvoering. Rapporten kunnen tegenwoordig heel eenvoudig realtime worden opgesteld en toegepast, waarbij data in een enkele, overzichtelijke bron wordt samengepakt.

3. Moeite met verandering

Het mag gezegd worden dat het voor een aardig deel van de financieel professionals ook gewoon gaat om de verandering. Zij doen al jarenlang hetzelfde, op dezelfde manier, en zien geen noodzaak om de werkwijze te veranderen. Deze financieel professionals zijn zich er vaak niet bewust van hoe veel de omgeving in deze jaren wél veranderd is. Verandering is nodig om te kunnen blijven groeien, innovatie is nodig om klanten tevreden te kunnen blijven stellen.

Innovatie biedt uiteindelijk alleen maar voordelen

Het is fijn wanneer processen worden geoptimaliseerd door middel van innovatie. Juist daarom is het zonde dat de finance afdelingen hierin achterblijven. Innovatie kan, onder meer, de incasso-activiteiten vereenvoudigen en optimaliseren. Wij zien dit bij meerdere van onze klanten en partners.

Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso uit Utrecht gaat met de tijd mee en hanteert een moderne aanpak voor alle incassotrajecten. Zo kunnen wij uw debiteuren systeem koppelen met ons systeem. Alle data zijn dan altijd actueel over uw openstaande debiteuren. Wilt u meer informatie en advies, of bent u benieuwd naar wat wij voor uw bedrijf kunnen betekenen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.  

30 finance manager innovatie

Alles voor een geslaagde incasso!

Onze gratis digitale incassobox bevat alle documenten en tools die u nodig heeft voor een geslaagde incasso. Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang de box direct!

Vul uw naam in

Vul een uniek e-mailadres in (u kunt max. 1x inschrijven op de nieuwsbrief)

U dient akkoord met onze voorwaarden te gaan.