Nieuws en tips uit de incassowereld

 Door het team van Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso

U bent hier: Home Nieuws 9% valt binnen één jaar terug na opgelost betalingsprobleem
02-12-2022

Stichting BKR uit Tiel is één van de partijen in Nederland die het financiële welzijn van Nederlandse huishoudens in kaart brengt. Jaarlijks publiceert deze stichting een statistisch rapport, de Schulden Monitor. Uit de laatste uitgave blijkt dat iets meer dan 9% van de Nederlanders binnen 12 maanden na het oplossen van een betalingsprobleem opnieuw in financiële moeilijkheden raakt. Daarnaast blijkt ook dat het risico op terugkerende betalingsproblemen groter is bij personen die meerdere kredieten of leningen op zijn of haar naam heeft staan.

In dit artikel nemen we de belangrijkste conclusies met u door en welke gevolgen dit kan hebben voor uw eigen debiteurenbeleid. 

Hoe lang blijven Nederlanders uit de betalingsproblemen?

Wanneer een betalingsprobleem eenmaal is opgelost, dan is het uiteraard de bedoeling dat de persoon in kwestie niet opnieuw in de betalingsproblemen terecht komt. De Schulden Monitor laat zien dat de eerst 6 maanden na het aflossen van het laatste betalingsprobleem de belangrijkste periode is. Wanneer iemand door deze periode heen komt zonder opnieuw problemen te ontwikkelen, dan is het grootste risico geweken. Maar liefst 6,8 procent van de personen die hun betalingsproblemen oplossen komt binnen een half jaar opnieuw in financiële problemen terecht. Iets meer dan 9 procent komt na binnen een jaar weer in betalingsproblemen terecht en 13 procent komt binnen 5 jaar na het oplossen van de betaalproblemen opnieuw in de moeilijkheden.

Wat zeggen kredieten over een persoon?

De Schulden Monitor laat zien dat mensen met 5 lopende kredieten een risico van 3 procent hebben om in financiële problemen te raken. Dit percentage ligt op 2,25 procent bij mensen die vier kredietovereenkomsten hebben. Het percentage daalt naar 0,6 procent bij personen die slechts één krediet op hun naam hebben staan. Hoe meer kredieten er op iemands naam staan, hoe groter het risico dus is dat deze persoon in de financiële problemen verzeild raakt.

Het kredietverleden van een persoon heeft vaak een voorspellende kracht. Het blijkt namelijk dat maar liefst 50 procent van de personen die uit de schuldsanering komen weer in de betalingsproblemen terecht komt. In het geval van een minnelijke schikking, ofwel een schuldregeling, gaat het hier om 33 procent die opnieuw betalingsachterstanden opbouwt.

Na een periode van schulden weer een krediet afsluiten

Een aanzienlijk deel van de personen die in de schulden terecht zijn gekomen, en hier weer uit zijn geklommen, komt dus weer opnieuw in de problemen terecht. Betalingsachterstanden worden geregistreerd door het BKR en blijven voor vijf jaren genoteerd staan. Echter, hier staat bij of de betalingsachterstand inmiddels is opgelost, of niet. Wanneer een kredietverstrekker de BKR-status controleert, en hierbij constateert dat een betalingsprobleem is opgelost, dan wordt het krediet vaak verstrekt. Dit zorgt ervoor dat deze personen gemakkelijker weer in de financiële problemen terecht komen.

Het belang van KYC voor bedrijven

Voor bedrijven is het belangrijk om te weten wie de klanten zijn. Know Your Customer, KYC, speelt binnen steeds meer bedrijven een rol. Het is dan ook zo dat het voordelen oplevert wanneer u weet met wie u zaken doet. Door goed onderzoek te doen, onder meer naar betaalverleden en kredietwaardigheid, kunt u het risico op openstaande facturen verkleinen. Helaas is het nooit helemaal uit te sluiten dat u te maken krijgt met klanten die de factuur niet voldoen. Wanneer u klanten heeft die niet betalen, dan kunt u altijd contact opnemen met Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso uit Utrecht. Wij gaan graag voor u aan de slag om de opstaande factuurbedragen te innen.

48 betalingsproblemen eerste jaar

Alles voor een geslaagde incasso!

Onze gratis digitale incassobox bevat alle documenten en tools die u nodig heeft voor een geslaagde incasso. Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang de box direct!

Vul uw naam in

Vul een uniek e-mailadres in (u kunt max. 1x inschrijven op de nieuwsbrief)

U dient akkoord met onze voorwaarden te gaan.