Nieuws en tips uit de incassowereld

 Door het team van Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso

U bent hier: Home Nieuws Artificiële intelligentie inzetten voor cashflow beheer?
01-5-2023

Het zorgen voor een continue cashflow is essentieel voor een gezonde bedrijfsvoering. Het kost in de praktijk voor veel finance professionals van bedrijven ook behoorlijk wat tijd. We leven in een tijd waarin steeds meer taken worden overgenomen door computers of robots. Er wordt op meerdere vlakken vaker gebruik gemaakt van artificiële intelligentie, ook wel kunstmatige intelligentie of AI genoemd. Er zijn al mogelijkheden om AI in te zetten voor het cashflow beheer. De vraag is wel of dit een verstandige zet is of niet. In dit artikel geven wij u tips en inzichten hoe u AI zou kunnen inzetten voor uw cashflow beheer.

Prioriteit aan een positieve cashflow

Het mag duidelijk zijn dat het voor bedrijven heel belangrijk is om de cashflow zo gezond en positief mogelijk te houden. Grip op openstaande facturen en uitgaves zorgt voor een financiële stabiele situatie. Toch, door de huidige omstandigheden zijn het soms zelfs de meest betrouwbare klanten die ineens de facturen niet meer kunnen voldoen. Het is voor een financieel professional heel lastig om te voorspellen welke klanten zullen blijven betalen en welke bestaande klanten dit op korte termijn niet meer kunnen. Met behulp van artificiële intelligentie kunnen hier voorspellingen voor worden berekend, op basis waarvan er een nieuwe strategie op het gebied van inning kan worden opgesteld.

Acties aanpassen op basis van voorspellingen

Het is mogelijk om AI in te zetten voor het maken van voorspellingen op het financiële vlak. U kunt alle facturen en betaaldata aan een AI geven en vragen of hij patronen kan herkennen en voorspellingen kan maken. Op basis van deze voorspellingen en de uitkomsten is het mogelijk om inningprocessen aan te passen per klant. Zo zou het wellicht goed kunnen zijn om voor bepaalde grote of kleine klanten een langere of juist kortere betaaltermijn te gaan hanteren, bijvoorbeeld.

Een AI-programma is in staat om nauwkeurige analyses te maken die per klant een duidelijk beeld kan scheppen van de risiconiveaus. Vervolgens kunnen deze in kaart gebrachte risico’s door de financiële afdeling worden gebruikt om de juiste acties toe te passen om de cashflow te beschermen. Het belangrijkste doel van de inzet van AI op dit vlak is wel om op liquiditeitsproblemen te kunnen anticiperen en het werk van de financiële afdeling efficiënter te maken.

U kunt al gaan experimenteren met ChatGPT en het systeem voeden met data. Vervolgens kunt u vragen hier een analyse van te maken en een advies te geven. Naar verwachting zullen steeds meer boekhoudsoftware partijen een integratie met een AI-tool mogelijk gaan maken.

Angst voor AI speelt nog een belangrijke rol

Er worden steeds meer mogelijkheden en oplossingen ontwikkeld op basis van artificiële intelligentie. Een deel van de bedrijven in Nederland staat hier open voor, een ander deel houdt de deur er sterk voor op slot. Het is dan ook zo dat veel ondernemers een bedreiging zien in AI. Het is onbekend, het weet veel en het is beter dan de mens, zoals experts AI ook wel omschrijven. Dit levert interessante voordelen op, maar wekt ook angst op en een gevoel van bedreiging. De vraag is dan ook wel in hoeverre financiële zaken moeten worden overgenomen door AI.

Incassotrajecten moeten vooral menselijk blijven

We komen steeds meer AI-oplossingen tegen. Het komt voor dat consumenten contact opnemen met een klantenservice via een chatprogramma en niet in de gaten hebben dat zij communiceren met een artificiële intelligentie in plaats van een echt persoon. Dit geeft aan hoe ‘menselijk’ een robot nu al kan zijn.

Toch is het voor incassotrajecten vaak wel wenselijk dat het gewoon echt mensenwerk blijft, zeker voor het behoud van waardevolle klanten. Heeft u klanten die niet betalen en wilt u zeker zijn dat het incassotraject op menselijke wijze wordt uitgevoerd voor het behoud van uw klant? Dan staat Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso uit Utrecht voor u klaar. Neem gerust eens contact met ons op. Wij informeren en adviseren u graag.

05 ai kansen data finance

Alles voor een geslaagde incasso!

Onze gratis digitale incassobox bevat alle documenten en tools die u nodig heeft voor een geslaagde incasso. Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang de box direct!

Vul uw naam in

Vul een uniek e-mailadres in (u kunt max. 1x inschrijven op de nieuwsbrief)

U dient akkoord met onze voorwaarden te gaan.