Nieuws en tips uit de incassowereld

 Door het team van Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso

U bent hier: Home Nieuws Verkeerd loonbeslag zorgt voor meer armoede
14-2-2020

Technische problemen bij de overheid brengen veel burgers (onnodig) in grotere financiële problemen. Drie jaar geleden, in 2017, werd er een nieuwe wet aangenomen. Deze wet, de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet, is door technische problemen bij de overheid nog altijd niet van kracht. Hierdoor is de beslagvrije voet voor maar liefst 75% van de mensen met loonbeslag te laag vastgesteld. Dit betekent dat al deze mensen, naar schatting een kleine 200.000 personen, niet kunnen voorzien in de eerste levensbehoeften.

Mensen met loonbeslag in problemen

De beslagvrije voet is bedoeld om te zorgen dat mensen die getroffen worden door een beslag op hun inkomen in ieder geval een bestaansminimum overhouden. Het vaststellen van de juiste beslagvrije voet (het bedrag dat iemand met loonbeslag zelf mag houden) is zeer complex. De wet die dit moet vereenvoudigen wordt door ICT-problemen bij de overheid niet doorgevoerd. Het gevolg is dat de beslagvrije voet foutief is in 75% van de gevallen van loonbeslag. De beslagvrije voet is te laag om van te kunnen leven. Dit betekent dat de financiële problemen van deze 75% enkel groeien.

Nieuwe wet laat (te) lang op zich wachten

Hoe langer iemand moet proberen te leven van een te laag vastgestelde beslagvrije voet, hoe groter de financiële problemen worden. Het bedrag is eenvoudigweg veelal te laag, waardoor men opnieuw moet lenen of op andere manieren verder in de schulden verzeild raakt. De nieuwe wet vereenvoudigt het vaststellen van de beslagvrije voet. Met deze nieuwe wet wordt er namelijk direct bij de vaststelling van de beslagvrije voet gekeken naar gezinssamenstelling, woon- en zorgkosten. Zo blijft er wél voldoende over om van te leven.

Helaas zit er geen schot in de zaak doordat de benodigde automatisering bij de Belastingdienst en UWV achterblijft. De nieuwe wet laat lang op zich wachten en wordt mogelijk pas in 2021 van kracht.

Petitie

De beroepsorganisatie van de gerechtsdeurwaarders, de KBvG, heeft herhaaldelijk aangedrongen op versnelde invoering van de wet. Dit initiatief heeft de KBvG kracht bij gezet middels een petitie, die u vindt op Beslagvrijevoet.nu. Inmiddels hebben meer dan 2000 mensen de petitie getekend.

Nieuw: Schuldnavigators.nl

Willems Gerechtsdeurwaarders wil de groep mensen met schulden verkleinen, maar ziet de groep groeien door het uitblijven van de invoering van de nieuwe wet. Daarom hebben wij besloten zelf met een initiatief te komen in aanloop naar de implementatie van de nieuwe wet. Via Schuldnavigators.nl kunnen werkgevers en werknemers hun gegevens achterlaten. Wij helpen vervolgens om een juiste beslagvrije voet te realiseren. Zo zorgen wij ervoor dat medewerkers krijgen waar zij recht op hebben en helpen wij voorkomen dat werkgevers met hoge kosten te maken krijgen.

Wilt u hier meer over weten?

Heeft of krijgt u als werkgever / werknemer te maken met loonbeslag? Laat dan direct uw gegevens achter via Schuldnavigators.nl en wij helpen u verder. Wilt u meer weten of heeft u vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

07 loonbeslag wetgeving

Alles voor een geslaagde incasso!

Onze gratis digitale incassobox bevat alle documenten en tools die u nodig heeft voor een geslaagde incasso. Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang de box direct!

Vul uw naam in

Vul een uniek e-mailadres in (u kunt max. 1x inschrijven op de nieuwsbrief)

U dient akkoord met onze voorwaarden te gaan.