Nieuws en tips uit de incassowereld

 Door het team van Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso

U bent hier: Home Nieuws Geldproblemen op de werkvloer: zo start u het gesprek
01-2-2024

Financiële problemen onder werknemers zijn een vaak onzichtbare maar cruciale factor die de productiviteit en het welzijn op de werkvloer aanzienlijk kan beïnvloeden. Een recent onderzoek van Nibud laat zien dat bijna 60% van de bedrijven te maken heeft met werknemers die kampen met financiële problemen. Dit leidt tot een reeks van bedrijfsproblemen, waaronder verminderde productiviteit, verhoogd ziekteverzuim en zelfs loonbeslagen. Deze problemen hebben niet alleen een impact op de individuele werknemer, maar ook op het bedrijf als geheel.

Signaleren en ondersteunen

Het is belangrijk dat werkgevers, leidinggevenden en HR-managers alert zijn op signalen die kunnen duiden op financiële problemen bij medewerkers. Basissignalen kunnen zijn: frequente verzoeken om meer uren te werken, structureel overwerken, hoog ziekteverzuim, en vragen over uitbetaling van salaris of vakantiegeld. Ernstigere signalen omvatten loonbeslag, verzoeken om voorschot op het salaris, en zelfs fraude of diefstal.

Het tijdig herkennen van signalen bij medewerkers is cruciaal. Let op tekenen zoals:

  • Frequent verzoek om meer uren of overwerk
  • Hoog ziekteverzuim
  • Vragen over uitbetaling van salaris of vakantiegeld
  • Loonbeslag, verzoeken om voorschot op salaris
  • Gedragingen zoals fraude of diefstal

Het gesprek aangaan

Een open en discreet gesprek over geld kan veel betekenen voor een medewerker met financiële problemen. Het is belangrijk om een sfeer van veiligheid en vertrouwen te creëren. Gebruik empathie en discretie bij het aansnijden van deze gevoelige kwesties. U kunt het gesprek aangaan bij specifieke gelegenheden zoals tijdens een functioneringsgesprek, of proactief door middel van periodieke berichten binnen uw organisatie.

Doorverwijzen naar hulp

Als werkgever kunt u een cruciale rol spelen in het doorverwijzen van medewerkers naar passende hulp. Organisaties zoals de Nederlandse Schuldhulproute (NSR) en Geldfit.nl bieden verschillende vormen van ondersteuning. Bijvoorbeeld, via Geldfit.nl kunnen werknemers een anonieme online test doen die leidt tot een persoonlijk advies. De NSR biedt verschillende kanalen voor ondersteuning, inclusief een landelijke telefoonlijn (0800-8115) voor directe hulp bij geldzorgen.

Samenwerken aan een oplossing

Het is essentieel dat werkgevers niet alleen signaleren en doorverwijzen, maar ook de opvolging en ondersteuning bieden. Een vervolggesprek om te checken hoe het gaat en of de doorverwijzing heeft geholpen, kan van grote waarde zijn. Dit toont betrokkenheid en kan helpen om de financiële situatie van de medewerker te verbeteren. Hier zijn enkele concrete tips om werknemers te ondersteunen bij financiële problemen:

  1. Training en bewustwording: Bied trainingen aan voor leidinggevenden om financiële problemen bij medewerkers te herkennen en hierop adequaat te reageren.
  2. Informatievoorziening: Verspreid regelmatig informatie over financiële hulpbronnen en ondersteuning binnen uw organisatie.
  3. Financiële Gezondheidsprogramma's: Implementeer programma's die zich richten op de financiële gezondheid van werknemers, zoals budgettering workshops of adviesgesprekken.
  4. Flexibele Werkregelingen: Overweeg flexibele werkregelingen voor werknemers die worstelen met financiële problemen, zoals aangepaste werktijden of de mogelijkheid voor extra werk.

Samen werken aan minder geldproblemen

Het tijdig herkennen en adequaat reageren op geldproblemen van werknemers is niet alleen van belang voor het welzijn van de medewerker, maar ook voor de gezondheid van het bedrijf. Door als werkgever proactief te handelen en de juiste ondersteuning te bieden, kunt u een positieve impact hebben op zowel de individuele werknemer als op de algehele werksfeer en productiviteit.

Bij Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso begrijpen we het belang van financiële stabiliteit en welzijn op de werkvloer. Wij bieden niet alleen incassodiensten aan voor onze klanten, maar kunnen ook advies en ondersteuning geven aan bedrijven en hun werknemers in het beheren van hun financiën. Neem contact met ons op voor meer informatie en advies rondom loonbeslagen en openstaande rekeningen.

01 medewerker geldzorgen gesprek

Alles voor een geslaagde incasso!

Onze gratis digitale incassobox bevat alle documenten en tools die u nodig heeft voor een geslaagde incasso. Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang de box direct!

Vul uw naam in

Vul een uniek e-mailadres in (u kunt max. 1x inschrijven op de nieuwsbrief)

U dient akkoord met onze voorwaarden te gaan.