Nieuws en tips uit de incassowereld

 Door het team van Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso

U bent hier: Home Nieuws Betalingsmoeilijkheden onder jonge Nederlanders nemen toe
01-9-2023

De financiële uitdagingen voor Nederlandse huishoudens worden steeds urgenter. Inflatie blijft een stijgende trend vertonen, wat leidt tot grotere betalingsmoeilijkheden. Opvallend is dat jongeren, vooral degenen onder de 35 jaar, steeds meer moeite hebben met het nakomen van hun basis financiële verplichtingen, zoals zorgverzekeringen, huur en energierekeningen.

Toename van betalingsherinneringen 

Er is een toename in bedrijven die betalingsherinneringen moeten versturen en medewerkers die hun werkgever om een voorschot op hun salaris vragen. Sommige Nederlanders zoeken nu naar alternatieve oplossingen, zoals het lenen van geld van familie of vrienden. Het Nibud waarschuwt dat vooral de jongere generatie hierdoor kwetsbaar wordt.

Kosten zoals energie, brandstof en boodschappen hebben een stijging ondergaan. Het resultaat: 10% van de werknemers heeft om een salarisvoorschot gevraagd, terwijl een derde van de huishoudens frequent betalingsherinneringen ontvangt. Schokkend is dat 42% van de gezinnen aangeeft in het afgelopen jaar met minstens één betaalprobleem te maken te hebben gehad.

Spaarrekening aangesproken

In een poging om deze uitdagingen het hoofd te bieden, hebben veel Nederlanders hun spaarrekeningen aangesproken. In vergelijking met 2018, waar 21% hun spaargeld gebruikte voor betalingsachterstanden, is dit cijfer gestegen naar 30%. Een vijfde van de Nederlanders leent van familie of vrienden en evenveel treffen een betalingsregeling - een aanzienlijke stijging van 4% in 2018.

Het Nibud-rapport wijst uit dat jongvolwassenen die op zichzelf wonen, bijzonder hard worden getroffen. Meer dan een kwart van deze groep heeft moeite met het betalen van vaste lasten, een stijging van 11% sinds 2018. Zorgverzekeringen, energierekeningen en water- en huurbetalingen zijn de meest voorkomende rekeningen die te laat worden voldaan.

Scherp incassobeleid nodig

Voor ondernemingen is een rigoureus incassobeleid essentieel. Onmiddellijke actie, zoals het verzenden van herinneringen, wordt aanbevolen als facturen onbetaald blijven. Echter, zelfs met een proactieve aanpak is betaling niet altijd gegarandeerd. Voor ondernemingen die te maken hebben met wanbetalingen, biedt Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso uit Utrecht hulp en advies. Neem bij vragen gerust contact met ons op.

09 Jongvolwassenen betalingsproblemen

Alles voor een geslaagde incasso!

Onze gratis digitale incassobox bevat alle documenten en tools die u nodig heeft voor een geslaagde incasso. Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang de box direct!

Vul uw naam in

Vul een uniek e-mailadres in (u kunt max. 1x inschrijven op de nieuwsbrief)

U dient akkoord met onze voorwaarden te gaan.