Nieuws en tips uit de incassowereld

 Door het team van Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso

U bent hier: Home Nieuws Aantal lege winkelpanden neemt weer toe
01-2-2024

Het zijn spannende tijdens in de Nederlandse retailsector. Na een periode van afnemende leegstand, neemt het aantal lege winkelpanden weer toe, met een stijging naar 6,2% in het laatste kwartaal van 2023. Deze ontwikkeling heeft directe financiële gevolgen voor diverse betrokken sectoren, waaronder leveranciers en dienstverleners. Afgelopen maanden hebben veel retail ketens een faillissement aangevraagd.

Oorzaken van de toenemende leegstand

De toename van de leegstand in de Nederlandse winkelstraten wordt toegeschreven aan verschillende factoren. Een belangrijke oorzaak is de hoge inflatie, die samen met een laag consumentenvertrouwen de winkelactiviteit afremt. Daarnaast hebben de sluitingen van grote ketens zoals BCC en Big Bazar bijgedragen aan de leegstand, hoewel de totale impact volgens marktonderzoeker Locatus beperkt bleef.

Deze trend brengt specifieke uitdagingen met zich mee voor financial controllers in de retail- en vastgoedsector. De toenemende leegstand kan resulteren in verminderde huurinkomsten en een daling van de vastgoedwaarde. Daarnaast stijgen de onderhoudskosten voor leegstaande panden. Deze ontwikkelingen vragen om een alerte financiële strategie en aanpak.

Regionale verschillen

Opvallend is dat de leegstand in middelgrote steden hoger ligt dan in de grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. De grootste stadscentra trekken nog steeds veel bezoekers, ondanks de groei van online winkelen. Dit benadrukt het belang van locatie, maar ook van flexibiliteit en aanpassingsvermogen in de retail sector.

De huidige retailmarkt vraagt om flexibiliteit en aanpassingsvermogen van ondernemers. In sommige gevallen hebben winkelpanden al een andere functie gekregen, wat bijdraagt aan de afname van leegstand. Deze aanpassingsvermogen is van cruciaal belang voor het overleven en bloeien van bedrijven in deze veranderende markt.

Tips van Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso

Bij Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso begrijpen we de uitdagingen waarvoor de retailsector momenteel staat. Onze expertise strekt zich uit tot het bieden van professioneel advies en ondersteuning aan bedrijven die geconfronteerd worden met de financiële gevolgen van deze marktveranderingen. Hier zijn enkele essentiële stappen die wij adviseren:

  1. Analyseer de financiële situatie: Breng uw huidige financiële situatie in kaart, inclusief cashflow, schulden en potentiële risico’s.
  2. Herzie huurovereenkomsten: Kijk kritisch naar uw huurovereenkomsten. Zijn er mogelijkheden voor onderhandeling of herziening?
  3. Diversifieer uw aanbod: Overweeg de diversificatie van uw producten of diensten om nieuwe klantsegmenten aan te trekken.
  4. Investeer in online aanwezigheid: Vergroot uw online zichtbaarheid en verkoopkanalen om een breder publiek te bereiken.
  5. Verken alternatieve gebruiken: Kijk naar alternatieve mogelijkheden voor uw winkelpanden, zoals pop-up stores of evenementenruimtes.

Belang van proactief handelen

Het is essentieel om proactief te handelen in deze tijden van onzekerheid. Dit betekent ook het tijdig identificeren van potentiële financiële problemen bij klanten en het zoeken naar oplossingen voordat deze escaleren. Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso kunt u hierbij ondersteunen met effectieve incassostrategieën en advisering over schuldenbeheer.

De toenemende leegstand in Nederlandse winkelstraten is een teken aan de wand voor de retailsector. Het vraagt om een strategische en flexibele aanpak van financieel management. Willems Gerechtsdeurwaarders & Incasso staat klaar om u te ondersteunen met deskundig advies en effectieve oplossingen. Neem contact met ons op voor een strategische aanpak van uw financiële uitdagingen en zorg dat uw bedrijf bestand is tegen de storm in de retailsector.

01 leegstaande winkel retail trend nederland

Alles voor een geslaagde incasso!

Onze gratis digitale incassobox bevat alle documenten en tools die u nodig heeft voor een geslaagde incasso. Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang de box direct!

Vul uw naam in

Vul een uniek e-mailadres in (u kunt max. 1x inschrijven op de nieuwsbrief)

U dient akkoord met onze voorwaarden te gaan.